google-site-verification=i7okXAb1iWnWm-f3ion5WpIoS7ItX3kagbRPJp5AiOE google-site-verification=mDENty-5TCa_vOHTAjxcOa-uGZHxyFVAWHfFyVJ9zI8
 

Att ta dig loss

Uppdaterat: 20 okt. 2021

Du sitter fast. Trampar omkring i en dypöl utan att ta dig någonstans. Tankarna mal ständigt över vad det är som håller dig kvar, varför livet känns tråkigt, varför dina tankar blir mer och mer destruktiva och stressen lurar som gäddan i vassen. Du har svårt att få något gjort, att hitta lust, energi och motivation. Irrar mest bara omkring utan meningen eller mål. Blir irriterad på din oförmåga till handling. Det dyker upp mängder med dåliga ursäkter till varför du känner det du känner, anledningar till att slippa ta tag i din situation. Du funderar, funderar lite till, tar ännu ett varv med tankarna men kommer inte på något vettigt. Till och med din magkänsla sviker dig. Känslan av att vara oförmögen att prestera vad som förväntas av dig, nå dina krav på dig själv gör dig handlingsförlamad. Det du behöver göra tar egentligen ingen energi eller tid, men du lyckas ändå inte få det gjort. Måsten prioriteras bort tills de blir oöverstigliga berg. Vad du behöver är en strategi för att ta dig ur situationen.


Den mest troliga anledningen till att du sitter fast är dina övertygelser om dig själv. Övertygelser som skapats i barndomen innan du var 8 år. Den första perioden i livet hamnar dina tolkningar, all information och upplevelser i en salig röra som du försöker skapa dig en förståelse för. Finns det ingen vuxen som kan hjälpa dig att sätta ord på allt som samlas inom dig blir mycket felaktiga övertygelser som du identifierar dig med. Dessa övertygelser lever kvar upp i vuxen ålder som automatiska tankar och reaktioner. Varje gång du råkar ut för något liknande som du byggt din uppfattning om dig själv på startar en omedveten reaktion som många gånger medför att du fastnar.


För att komma vidare behöver du titta närmare på dina övertygelser om dig själv, livet och din omgivning. Hur ska du bära dig åt? Börja med att skriva ner varför du tror att du har fastnat, hur du kan ändra förhållningssätt till situationen, vad det är som håller dig kvar, vilka hinder som finns, varför du upplever dem som hinder, vilka bevis finns det på att du sitter fast, hur det påverkar ditt liv, hur livet skulle ut när du inte sitter fast. Försök att skriva en sådan detaljerad beskrivning med motiveringar varför du känner eller tycker på ett visst sätt. Medan du skriver eller när du läser igenom det du skrivit kommer du säkert se ett mönster i varför livet ser ut som det gör. Fyll sedan i följande meningar: "Detta är ett problem därför att .... och det betyder att ...." Du kommer troligen märka att de strategier du använder som barn inte fungerar längre. Det är med andra ord hög tid att omvärdera dina övertygelser. Du har ett gediget arbete framför dig som kommer kräva energi och tid men framför allt behöver din vinst vara högre än insatsen för att motivationen ska hållas vid liv.