google-site-verification=i7okXAb1iWnWm-f3ion5WpIoS7ItX3kagbRPJp5AiOE google-site-verification=mDENty-5TCa_vOHTAjxcOa-uGZHxyFVAWHfFyVJ9zI8
 

Fyra knep att minska stress

Så här några veckor in på det nya året har säkert vardagen rullat igång för de flesta. Ekorrhjulet snurrar allt fortare och fortare. Det tar inte lång tid innan ledighetens effekter är som bortblåsta och stressen är ett faktum.


Tänk om du kunde ha samma sköna känsla av inre frid som under din ledighet, visst vore det fantastiskt. Nu kan du få det genom att lära dig ett effektivare sätt att ladda om. Här kommer fyra enkla knep att använda i vardagen.

  • Räkna till 10 och när du tappar bort dig börja om på 1. När du har lyckats att räkna till 10 utan att bli distraherad har du minskat din stressnivå.

  • Grunda dig genom att ställa dig på tå och släpp ner hälen hårt i marken (du ska studsa till). Upprepa så många gånger som du behöver för att kroppen ska slappna av.

  • Sträck på dig och ta 5 djupa andetag. Lägg handen på magen och bröstkorgen. Vid inandning dras magen in och bröstkorgen spänns ut, vid utandning är det tvärtom. Känns inte andetagen andas du för ytligt. Djupa andetag syresätter hjärnan och minskar stressnivån. Här kan du även stanna upp och njuta av det som finns omkring dig.

Det fjärde sättet kräver lite mer av dig, men är väldigt enkelt när du har övat in metoden.

S U R A S T är ett verktyg som jag har skapat själv. Det innebär att:

  • Stanna Upp - När stressen slår klorna i dig stannar du upp och ställer dig följande fråga: Vad hände här? Vilka tankar har jag om situationen?

  • Reflektera - Fundera på hur du skulle kunna reagera, agera på ett mer konstruktivt sätt. Kan jag tänka på något annat sätt? Finns det en annan förklaring till situationen än den jag tänker?

  • Acceptera - Oavsett vilka tankar du har så är de helt okej att ha dem. Det är inget annat än tankar och absolut inga sanningar.

  • Släpp Taget - När du har reflekterat över vad som hänt, accepterat dina tankar, reaktioner och agerande låter du det vara som det är. Många gånger kan du ändå inte ändra på det som händer utan det får vara som det är. När du kan ändra på situationen gör du det och släpper sedan taget om händelsen.


Ovanstående punkter använder du i den akuta stunden. När du har hanterat den och har möjlighet skriver du kring vad som hände, vad du tänkte, hur du reagerade, hur du agerade, hur du önskade att du hade agerat o.s.v. Genom att skriva ner dina upplevelser bearbetar du den och får ett annat perspektiv. Det är grunden i min arbetsmetod Berättelsen är din.