google-site-verification=i7okXAb1iWnWm-f3ion5WpIoS7ItX3kagbRPJp5AiOE google-site-verification=mDENty-5TCa_vOHTAjxcOa-uGZHxyFVAWHfFyVJ9zI8
top of page

Mindful tapping

Genom att träna mindfulness stärker du nervcellernas kopplingar i främre hjärnan vilket innebär att du får bättre möjlighet att reglera dina känslor och tankar. Att leva i mindfulness innebär att du är medveten om nuet, tillåter dig själv att vara du, acceptera det som händer omkring dig utan värdera eller döma. I början är det svårt att verkligen ha fokus på stunden du är i. Varje minut du lyckas är en framgångsrik träning och när du når 5 minuter har du fått stor effekt i jämförelse med när du inte klarade av att vara närvarande alls. En enkel övning att börja med är att du fokuserar på hur kaffe verkligen smakar. Är det starkt? Är det svagt? Är det fylligt? Du är helt enkelt fokuserad på hur kaffet smakar, hur det känns i munnen, när du sväljer det, när det hamnar i magen. Mindfulness har sitt ursprung i zenbuddismen och ses som en utbildning i ditt mänskliga medvetande. Du lär dig att vara observatör av dina tankar, känslor och kroppsförnimmelser och där med få en djupare kunskap om dig själv. En ökad medvetenhet om hur du fungerar ger dig möjlighet till att skapa förändring, minska din stress, harmonisera kropp, sinne, andning och tona in dig själv.


EFT (emotionell freedom technique) är en effektiv och enkel självhjälpsmetod där du knackar på akupunkturpunkter i ansiktet, på händerna och på bröstkorgen. Metoden kan liknas vid en känslomässig akupunktur utan nålar. Syftet är att du ska lära dig att vara mer i din kropp än låta dig styras av huvudet. EFT innehåller som mindfulness acceptans och medveten närvaro. Akupunkturen har sin grund i kinesisk medicin och det finns många olika varianter att stimulera punkterna. Varje punkt i ansiktet, på händerna och bröstkorgen som används i EFT är antingen en slutpunkt eller en början på kroppens meridianer. I dessa meridianer ska Qi (energi) flöda fritt, vilket ger en balans i kroppen. Det finns 12 meridianer med 365 olika punkter som alla har koppling till de inre organen. Genom att knacka på bestämda punkter i ansiktet, uppe på huvudet, bröstkorg och ibland händerna stimulerar du kroppens självläkningsförmåga, ökar din acceptans och skapar skiftningar i ditt liv. Punkterna som används i EFT stimulerar levern, urinblåsan, mage och tarmkanalen, njurarna och gallblåsan. Enligt kinesisk medicin är en balans i dessa energiflöden nyckeln till ett högt välbefinnande och bättre liv. Knackningarna har samma effekt på hjärnans kopplingar som mindfulness.


EFT används i olika varianter och former där varje utövare hittar sin nisch. Jag har koncentrerat mig på en kombination av mindfulness, EFT och Qi gong med stort fokus på andningens frigörande kraft i kombination med knackningarna. Genom att använda rörelser som frigör blockeringar i energiflödet, hålla fokus på andningen och knackningarna blir kroppen avslappnad och en känsla av harmoni och balans infinner sig. Punkterna som används sitter mitt uppe på huvudet, på insidan av ögonbrynen, på utsidan av ögonbrynen, under ögat, under näsan, på hakan (i gropen), på bröstkorgen, under armen. Samtidigt som jag knackar på dessa punkter upprepar jag en positiv affirmation högt eller tyst för mig själv. Just att sätta ord på sina känslor och rädslor minskar dess effekt. Lite av att trollet försvinner när du sätter ljus på det.


Vill du ha mer information gå in på www.eftforbundet.se Där hittar du länkar, information, nyhetsbrev, närmsta certifierad EFT terapeut mm.
Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page