google-site-verification=i7okXAb1iWnWm-f3ion5WpIoS7ItX3kagbRPJp5AiOE google-site-verification=mDENty-5TCa_vOHTAjxcOa-uGZHxyFVAWHfFyVJ9zI8
 

Plan att minska din stress

Januaris blogginlägg handlade om hur du enkelt kan minska din stressnivå i vardagen. I detta blogginlägg tar jag upp hur du gör en plan på tre veckor för att lyckas. Jag har inspirerats av Eisenhowers matris för att prioritera viktiga beslut.


Planen sträcker sig över tre veckor där du bör jobba med en sak i tre veckor (sammanlagt nio veckor) eller en sak varje vecka. För att skapa en hållbar vana behövs ca 30 dagar, så jag rekommenderar att du jobbar med en sak under tre veckor. Gör tre kolumner med följande rubriker.


1. Behöver ändra på

2. Vill ändra på

3. Önskar ändra på


Skriv ner fem saker som du tycker passar in i varje kolumn. Välj ut en i varje kolumn som du tycker är viktigast. Skriv det viktigaste i kolumnen Behöver ändra på bakom punkt 1 osv.


Detta vill jag ändra på:

1.

2.

3.


Här är några förslag på förändringar som du kan göra:

  • Planera kommande vecka

  • Ta inte med dig jobbet hem

  • Ta en promenad på 30 min 3 ggr/vecka eller annan lågintensiv träning som Yoga, Tai Chi, Qigong

  • Hitta en Good is enough nivå (allt behöver inte vara perfekt)

  • Beröm dig själv för det du har gjort

  • Gör något varje vecka som ger dig avkoppling och energi

  • Säg nej (ett nej till andra är ett ja till dig själv)

  • Skriv ner din oro och tankar för något som ska hända i veckan (ett steg i min metod Berättelsen är din där jag som skrivvägledare ger dig stöd i att skriva om stressfyllda upplevelser)

Skrivuppgift


Skriv fritt under 15 min om dina tre förändringar du planera att göra för att minska din stress. När det har gått 15 minuter lägger du undan texten. Ta fram den t.ex. varje söndag för att läsa igenom vad du har planerat att förändra. Gör en utvärdering av hur det har gått under veckan genom att svara på följande tre frågor:


Vad har gått bra under veckan?

Vad har inte fungerat under veckan?

Vad kan jag göra för att jag ska kunna fullfölja min plan?